SOLYMÁRI HÁZIORVOSI RENDELŐ

  • Dr Taller Gabriella 2018.03.07-2018.03.14-ig szabadságon lesz.

  • Dr Szabó Éva 2018.04.27-én szabadságon lesz.

  • Dr Nagy János 2018.03.29-én szabadságon lesz.

  • Dr. Dávid Zoltán 03. 14-én szabadságon lesz.

A bélflóra szerepe

Táplálékallergia

Manapság egyre többet hallunk a probiotikumokról, antibiotikum szedés mellett-után már csaknem mindenki szed ilyen készítményt, de vajon mindenki tisztában van-e a szó jelentésével és azzal, hogy ez miért is fontos számunkra?

Vannak olyan élelmiszerek (ún. funkcionális élelmiszerek), amelyek az ember szervezetébe jutva a bélrendszer mikrokörnyezetének megváltoztatásával az ember egészségére kedvező hatást gyakorolnak.

A probiotikumok élő élelmiszer-alkotórészek, mikroorganizmusok (Lactobacillusok, Bifidobaktérium csoport), melyeket főleg tejtermékek, húsáruk, italok, általában a fermentált élelmiszerek tartalmaznak. Ezek azok a baktériumok, melyek a bélrendszerben együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A „barátságos” baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az „ellenséges” baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.
Lactobacillus - forrás: The Guardian

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus

Vannak úgynevezett prebiotikumok, melyek olyan nem emészthető élelmiszer összetevők, amelyekre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, így változatlan formában jutnak a vastagbélig, ahol serkentik a bélben található kedvező hatású mikroorganizmusok szaporodását. Ilyenek a  fructo-oligoszacharidok, vagy a laktulóz. Számos tejtartalmú élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban megtalálhatók.

A szinbiotikumokban probiotikum és prebiotikum egyaránt van, ezek főként tejtermékek. Az utóbbi időben a funkcionális élelmiszerek előállítása nagy hangsúlyt kapott az Európai Unió programjaiban.

Milyenek a jó baktériumok?

Az emberi bélflóra hatalmas mennyiségű baktériumot tartalmaz, ezek 4-500 fajba sorolhatók és nagyon fontosak a normális táplálkozás és immunitás kialakulásában. Méhen belül a magzat bélrendszere steril, de néhány órával a születés után elkezdődik a bélflóra kialakulása, mely a szülés módjától (hüvelyi vagy császármetszés), a táplálástól (anyatej vagy tápszer), a környezet baktériumflórájától stb. függően alakul, változik. Anyatejjel táplált csecsemők belében sok egyéb baktérium mellett főleg különböző Bifidobaktérium törzsek telepednek meg, a bélflóra kb. 2 éves korra megegyezik a felnőttekével. A normál bélbaktériumok versengenek a kórokozó baktériumokkal és ezzel megvédik a gyomor-bélfertőzésektől a gazdaszervezetet. A bélben található a szervezet legnagyobb immunszerve, a szervezet ellenanyagot termelő sejtjeinek 80 %-a itt van, a bélbaktériumok ennek működésére is nagy hatást gyakorolnak, fokozzák az ellenanyagokat termelő B-sejtek kialakulását, emellett változtathatják a nyálkahártya és a bélbolyhok felszívó képességét.

A normális bélflóra és immunitás kialakulásának nagy szerepe van abban, hogy egyáltalán táplálkozni tudunk. Hiszen az ételek a szervezet számára idegen anyagok (antigének) és kísérletes körülmények között sterilen tartott állatok nem is táplálhatók szájon át, mert immunreakcióval reagálnak a táplálékra, az egész szervezetet érintő allergiás betegségük lesz.  Ezzel szemben normális bélflóra mellett az ételek antigénjeivel történő találkozásnál az immunrendszer ún. orális toleranciával reagál, vagyis nem indít be ellenanyag-termelődést és allergiát, illetve csak speciális esetekben alakul ki aktív immunválasz (táplálékallergiák). 

Az anyatejtáplálás

előnyei eddig is ismertek voltak, de az utóbbi évek vizsgálatai rámutattak arra, hogy az anyatej a bél baktériumflórájának alakulására is nagy hatással van, ennek összetétele pedig befolyásolja a csecsemő ellenállóképességét számos fertőzéssel szemben. Az anyatejben több mint 130 laktózból származtatható oligoszacharid (prebiotikum) található – melyeket a tehéntej csak nyomokban tartalmaz – és ez is elősegíti a Lactobacillusok és Bifidobaktériumok (probiotikumok) megtelepedését a bélben. Ha nem ezek a baktériumok vannak többségben, hanem egyebek (pl. Staphylococcus, Clostridium stb.), akkor a csecsemő hajlamosabb atópiás dermatitis (bőrgyulladás) kialakulására.

Az atópiás bőrgyulladás/dermatitis

többé-kevésbé megfelel az ekcéma csecsemőkorban kezdődő formájának és sajnos manapság egyre gyakoribb az allergiás betegségekkel együtt. A betegségszám növekedésének oka többek között a környezetszennyezés, az élemiszeradalékok terjedése, az elégtelen anyatejes táplálás, a négy fal közötti életmód, melyben ki vagyunk téve szintetikus anyagok, dezodoráló szerek, parfümök és egyéb kémiailag reaktív anyagok keverékének stb., ugyanakkor kimaradnak az életünkből az immunrendszer stimulálását, egyensúlyát biztosító fertőzések, paraziták, baktériumok. 

Dermatitis

Érdekes megfigyelés, hogy a kevésbé steril körülmények között felnövő gyermekek között kevesebb az atópiás. Az atópiás dermatitis tünetei: a bőr viszket, apró kiütések láthatók a hajlító felszíneken, szem körül, majd a sok vakarás miatt a bőr megvastagodik, hámlik, a vakarás tovább rontja a bőrgyulladást. A betegség általában az első életévben kezdődik, 2 éves kor után sokszor enyhül, a pubertás szintén hozhat enyhülést, sajnos azonban nagyon sokszor felnőttkorban is megmarad. Klinikai vizsgálatokban atópiás csecsemőknek adott Lactobacillus és Bifidus készítmények látványos javulást hoztak az állapotukban, ez az atópia és a táplálkozás-bélbaktériumok-élelmiszerallergiák szorosabb kapcsolatára hívja fel a figyelmet.

A leginkább allergén táplálékok

a fehérjék, a tehéntej (-kazein), tojás, földimogyoró, szója, búza (-glutén), dió, kesudió, hal, kagyló. A tápanyagok tartósítása, különböző kezelése során további allergének keletkezhetnek. Érdekes megfigyelés, hogy az allergiás náthás betegek, bizonyos ételekre szintén allergiás reakcióval válaszolnak (étel-pollen keresztallergia). Így például a parlagfű-allergiások érzékenyek lehetnek banánra, vagy dinnyére, a feketeüröm keresztreakciót adhat a zellerfélékkel, a nyírfapollenre allergiások pedig a mogyoróra, dióra, almára, répára, burgonyára adhatnak allergiás reakciót.

Ha táplálékallergia merül fel, az első teendő a gyanúba fogott étel elhagyása teljesen az étrendből. Ez néha azért nem egyszerű, mert az ételekbe a feldolgozás során nyomokban bekerülhet allergiát okozó anyag, amire esetleg nem is gondolunk. Az ismert ételallergiás ember ezért mindig alaposan tanulmányozza át a boltban a megvásárolni kívánt készítmény összetételét. Hosszú időn (másfél, két év) keresztül kihagyva a gyanúba fogott anyagot a táplálékból elmúlhat az allergia (pl. tojás, tej esetében), de például a gluténérzékenység (coeliakia) nem múlik el soha, ilyenkor egész életen át gluténmentesen kell étkeznie a betegnek.

A következő táblázatban felsoroljuk a leggyakoribb keresztreakciót kiváltó ételeket.

Allergén

Keresztreakciót kiváltó anyagok

parlagfű

görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, banán, gyömbér, fahéj, gesztenye

fekete üröm

zeller, paradicsom, sárgarépa, burgonya, petrezselyem, dinnye, uborka, mangó, csilibors, paprika, zöld és fekete bors, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizatém, kivi, ánizs, fűszerek

fűpollen

szója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyérmag, barack, mandula, körte, szilva, meggy, burgonya, paradicsom

éger

mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller

rozspollen

rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab

nyírpollen

alma, cseresznye, dió, mogyoró, mandula, kivi, avokádó, őszibarack, sárgabarack, gesztenye, burgonya, sárgarépa, zeller

pázsitfüvek

rozs

poratka

rákfélék, kivi

latex

citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye, spenót, avokádó

őszibarack

sárgabarack, banán, szilva

alma

burgonya, sárgarépa, nyírpollen

sárgarépa

uborka, petrezselyem, paradicsom, zeller

zeller

ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregano

gabonaliszt

szója

dió

szója, gabonaliszt

földimogyoró

babfélék, szenna

kesudió

kakaó, kávé

babfélék

földimogyoró, szentjánoskenyérmag

szója

szentjánoskenyérmag

méz

tamarind

növényi gumik

földimogyoró, szentjánoskenyérmag, tehéntej, marhahús, marhaszőr, juhtej, kecsketej, kancatej, juhhús, juhsajt, tojás, baromfihús, toll.

tej

szója, marhahús, marhabőr, kecsketej

tojás

szárnyasok húsa, toll

 

Forrás: www.informed.hu

Read more for Ladbrokes the UK bookmakerLadbrokes UK - full information
BIGTheme - Free Templates