SOLYMÁRI HÁZIORVOSI RENDELŐ

  • Dr Taller Gabriella 2018.03.07-2018.03.14-ig szabadságon lesz.

  • Dr Szabó Éva 2018.04.27-én szabadságon lesz.

  • Dr Nagy János 2018.03.29-én szabadságon lesz.

  • Dr. Dávid Zoltán 03. 14-én szabadságon lesz.

Fülzúgás

Valószínűleg már sokan átélték azt, hogy hosszabb-rövidebb ideig zúgott a fülük, pl. akár csak néhány pillanatig csengett, s bár ez a tünet többnyire ártalmatlan, attól még roppant zavaró tud lenni, sőt a tartós fülzúgás (zárójelentésen „tinnitus” néven lehet ezzel a fogalommal találkozni) mellett komoly hangulatzavar, depresszió is kialakulhat. A zúgást gyakrabban az egyik, ritkábban mindkét fülön, esetleg „bent a fejben” hallja a páciens, lehet csengés, morajlás, sistergés, kattogás, sípolás, de akár dübörgés is, hangos is lehet, de egészen halk is előfordul, utóbbi csak a környezet teljes csöndje esetén tűnik fel. 

 

Maga a zúgás nem önálló betegség, hanem tünet, melynek számos oka lehet. 

A leggyakoribb okozója a fül valamilyen betegsége, ilyenkor többnyire hallásromlás is jelentkezik. Kívülről befelé haladva: zúghat a fül fülzsírdugó miatt is, ilyenkor egyszerű fülmosás a megoldás. A hallójárat vagy a középfül gyulladása és a fülkürthurut szintén okozhat zúgást a fájdalom és hallásromlás mellett, ezekben az esetekben a gyulladás kezelésével és a gyógyulással együtt a kellemetlen hang is megszűnik. Igazából ezek a leggyakoribb okok a fülbetegségek között, de van egy nem túl gyakori betegség, amikor a 3. hallócsont, a kengyel kis talpa becsontosodik az ovális ablakba (ez az otosclerosis), ez is okozhat zúgást a hallásromlás mellett (mely többnyire a mély hangokra terjed ki). Ha még beljebb haladunk, elérünk a belsőfülhöz, itt találhatók a szőrsejtek, melyek sérülése, károsodása is fülzúgással jár, a Meniére betegségben szédüléses rohamokkal jelentkezik a zúgás, az időskori nagyothallás, de még a zajártalom (fül mellett eldörrenő lövés utáni nagyothallás pl.) oka is ezeknek a szőrsejteknek a sérülése. A szőrsejteknek nagyon lényeges a szerepük a hallásban, ezen sejtek alakítják át a mechanikus jeleket, hanghullámokat elektromos jelekké, és innen fut be az ingerület az agyba. Az agy felé futó 8. agyideg (hallás-egyensúlyozás) daganata is okozhat fülzúgást illetve a kisagy-híd szöglet daganatának is lehet jele pl. pulzáló zörej a fülben. 

 

Az eddig felsoroltak esetén jellemzően hallásromlást is észlel a beteg, de számos belgyógyászati, és mozgásszervi betegség is okozhat fülzúgást, ilyenkor hallásromlás nem szokott lenni. Így az állkapocsizület betegsége, a nyaki gerinc meszesedése, az általános érelmeszesedés, a vérszegénység, anyagcserezavarok, a migrén, egyes fertőző betegségek állhatnak a háttérben. A fej sérülése szintén járhat tinnitussal, de pszichiátriai betegségek, stresszállapotok egyaránt kiválthatják. Aztán sajnos az esetek egy kis százalékában soha nem derül ki a tinnitus oka, illetve akár több komponens együttesen állhat a háttérben, melyeket nem mindig egyszerű felderíteni.

 

 

Vizsgálatok:

Fentiekből látható, hogy számtalan ok lehet a háttérben, a kivizsgálás során is többféle módszer használata válhat szükségessé. Célszerű első lépésben fül-orr-gégészt felkeresni, aki a fülzsírt eltávolítja, a gyulladást kezelheti és ezzel esetleg meg is oldódik a probléma. Ha nem itt van a baj, akkor kerül sor a továbbiakra: hallásvizsgálatra (audiometria), röntgenre (belsőfül és nyak elsősorban), a nyaki erek UH-vizsgálatára, esetleg koponya CT-re vagy MR-re illetve egyéb szakorvosok bevonására, így reumatológiai, ortopédiai, belgyógyászati, ideggyógyászati, pszichiátriai vizsgálatra is sor kerülhet, amíg a kiváltó okra fény derül.

Kezelés:

A pszichiátriai vizsgálatra és esetleg kezelésre néha hamar sort kell keríteni, mert egy tartós és intenzív zúgás olyan szinten befolyásolhatja a beteg életminőségét, hogy sem pihenni, sem dolgozni nem tud, emiatt egyre kimerültebb és zaklatottabb, ami persze rontja a fülzúgást és bekerül egy olyan ördögi körbe, amiből nagyon nehéz szakember segítsége nélkül kitörni. Ha keringészavar okozza a betegséget, akkor értágítót tartalmazó infúziós kúra lehet a megoldás, illetve tartósan kell általában otthon is keringésjavítókat szedni. Egyes gyógyszerek javítják a belsőfül oxigénellátását, ezek szintén segíthetnek a fülzúgás megszüntetésében, tartós szedésre van persze szükség. Ha esetleg daganat okozza a zúgást, akkor ezt nyilván el kell távolítani, ezek többnyire jóindulatú daganatok, csak rossz helyen vannak, nagyon szűk helyeken és ez okoz kisebb-nagyobb nehézséget. Ha nincs meg a kiváltó ok, vagy ugyan megvan, de nem reagál a kezelésekre, akkor lehetőség van egy úgynevezett zajgenerátor használatára. Ez egy apró készülék, mely a hallójáratba illeszthető és halk, az agy számára kellemes (szélessávú, úgynevezett „rózsazaj”) hangot bocsát ki, ezzel maszkolja a zúgást, vagyis segít az agynak feledni a kellemetlen fülzúgást, a hallást azonban nem zavarja. Mivel a belsőfül vérellátása nagyon érzékeny, sérülékeny és az oxigénhiányt rosszul bírja, egyre többször próbálkoznak oxigénterápiával is. Nagyon hasznosak a tinnitus kezelésében vagy elviselésében a relaxációs módszerek, a lazítás, a stressz oldása, a sportolás is sokszor beválik (könnyű kocogás, séta, stb.), részben oldódhat pl. egy izomgörcs, mely a zúgást okozza, javulhat a vérkeringés, de a sport okozta hangulatjavulás is nagyon jót tesz.

Látjuk, hogy mind a kiváltó ok, mind a kezelés nagyon sokrétű lehet, a lényeg az, hogy ha kialakul a fülzúgás, akkor mindenképpen járjunk utána, kezeltessük, használjuk ki az összes lehetőséget, mert van esély a javulásra, de legalábbis az elviselhető szintre való csökkentésre, bár lehet, hogy életmódváltoztatásra is kényszerülünk, de többnyire még az is megoldható a cél érdekében!

 

Dr. Taller Gabriella

Read more for Ladbrokes the UK bookmakerLadbrokes UK - full information
BIGTheme - Free Templates