A cukorbetegség (diabétesz) típusai
1-es típusú cukorbetegség
Általában fiatalabb életkorban jelentkezik. Ismeretlen ok következtében a hasnyálmirigy inzulin termelése teljesen megszűnik, ezért egész életre szóló inzulinkezelést (és diétát) igényel.
2-es típusú cukorbetegség
Általában idősebb vagy középkorú felnőttek esetében, a helytelen életmód következtében alakul ki (ülő, fizikailag inaktív életmód, elhízás, stressz, túlzott szénhidrátfogyasztás). Az inzulintermelés kezdetben általában fokozott, de a sejtek nem érzékenyek inzulinra, így az nem tudja a kellő hatását kifejteni. (Az inzulin a cukoranyagcsere legfontosabb hormonja, amely a hasnyálmirigyben termelődik. Elősegíti a cukor sejtekbe történő bejutását, csökkenti a vércukorszintet.) Kezelése életmódváltás (testmozgás, étrend, testsúlycsökkentés) mellett gyógyszeresen vagy inzulin injekcióval történhet.
Terhességi cukorbetegség
A terhességi cukorbetegség a cukorbetegségnek egy olyan formája, amely a terhesség alatt kezdődik. Ez az állapot az összes terhesség kb 7%-ában fordul elő és a legtöbb esetben a szülés után elmúlik.
A cukorbetegség étrendi kezelése
Az étrendi kezelés célja, hogy biztosítsa a szükséges tápanyagokat, normál szintre csökkenjen a vércukorszint és túlsúly esetén fogyást idézzen elő. A cukorbetegség kezdeti szakaszában életmódváltással (testmozgás, étrendi kezelés, testsúlycsökkentés) egyéb gyógyszeres kezelés alkalmazása nélkül is visszafordítható lehet a beteg állapota, és akár teljes gyógyulás érhető el! Három fő (reggeli, ebéd, vacsora) és két-három közti étkezésre (tízórai, uzsonna, utóvacsora) elosztva, naponta 5-6x, azaz 2,5-3 óránként szükséges kisebb mennyiségeket enni. A tápanyagok (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) közül leginkább a szénhidrát-fogyasztásra kell odafigyelni, mert ez befolyásolja a vércukorszintet. A zsírok és a fehérjék energiát szolgáltatnak, ezért túlsúly vagy magas vérzsír (koleszterin) szint esetén ezek fogyasztását is korlátozni kell. Az orvosa által meghatározott napi mennyiséget (általában kb. 160 g) kell tehát napi 5-6 részre elosztva elfogyasztani. Ugyancsak fontos az Ön számára az, hogy a különbőző étkezésekre mennyi (hány gramm) szénhidrátot ehet. (Pl. reggeli: 30 g, tízórai: 20 g, ebéd: 40 g, uzsonna: 20 g,, vacsora: 30 g, utóvacsora: 20 g szénhidrát.) A különböző ételek szénhidráttartalma tápanyagtáblázatból számítható ki, pl 10 dkg alma 7 g szénhidrátot tartalmaz.)
Szénhidrátok csoportosítása
A szénhidrátok több csoportba sorolhatók. Az összetett szénhidrátok képezik a diéta alapját, egyes gyorsan felszívódó szénhidrátok (tejcukor, gyümölcs-cukor) mérve fogyaszthatók, míg a kristályos szénhidrátok fogyasztása egyáltalán nem javasolt.
A lassan felszívódó (összetett) szénhidrátok (lisztesáruk, burgonya, rizs, hüvelyesek, kukorica) fogyasztása javasolt elsősorban, mert ezek emelik legkevésbé a vércukorszintet. Természetesen figyelembe kell venni viszonylag magas szénhidrát tartalmukat a napi engedélyezett mennyiségen belül. A fehérkenyér-féleségek helyett a magas rosttartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb barna, rozs és fekete kenyereket érdemes előnyben részesiteni.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok közül a tejcukrot és gyümölcs-cukrot tartalmazó tejtermékeket és gyümölcsféléket szabad fogyasztani (természetesen ezeket is mérve).
A kristályos szénhidrátok, mint szőlőcukor, répacukor, malátacukor sajnos nagyon gyorsan emelik a vércukorszintet, ezért minden olyan élelmiszer, amelyik kristályos szénhidrátot tartalmaz, az kerülendő! (Kristálycukor, csokoládé, cukorka, keksz, üdítő, fagylalt, jégkrém, puding stb.)
Diétás élelmiszerek
- Mesterséges édesítőszerek és velük készült italok.
Tabletták, porok és folyadékok (Canderel, Pötyi, Polysweet, Édeske stb.) formájában kerülnek forgalomba. Energiát, szénhidrátot nem tartalmaznak (azaz nem emelik a vércukorszintet), de mivel mesterséges anyagok, ezért túlzott fogyasztásuk elővigyázatosságot igényel. Napi 5-6 szem tabletta fogyasztása javasolható, főleg tea, kávé, limonádé stb édesítéséhez. Figyelembe kell venni, hogy a „light” szénsavas üdítőitalok is meterséges édesítőszerekkel készülnek, így ezek nagyobb mennyiségben való fogyasztása semmiképpen sem javasolható!
- Cukorhelyettesítő anyagok és velük készült édesítőipari termékek.
Olyan esetekben használandók, amikor a cukor tömege nélkülözhetetlen a diétás édesség (csokoládé, torta, piskóta, desszert) elkészítésénél. Energia tartalmuk jelentős, és viszonylag gyorsan emelik a vércukorszintet. Két fajtájuk ismert, a fruktóz és a szorbit.
A fruktóz (gyümölcscukor) a diétás édesipar elsőszámú alapanyaga. A répacukorral szinte megegyező mértéken emeli a vércukorszintet, jelentős energiatartalma van, így a testsúlyt is emeli. Csak korlátozott mértékben, főleg természetes előfordulási formájában (gyümölcsök!) javasolható a fogyasztása.
A szorbit (Glukonon, Glukosweet) szintén jelentős energia és szénhidrát tartalmú készítmény, a vércukrot emeli. Nagy hátrányt jelent az a tulajdonsága, hogy egyéni érzékenységtől függően, nagyobb mennyiségben fogasztva bélfuffadást, hasmenést, hasi görcsöket okozhat. Szintén korlátozott mértékben és a napi szénhidrát mennyiségbe beszámolva fogyasztható.
- Természetes (növényi alapú) édesítőszerek
- Stevia: dél-amerikai cserje leveléből készült édesítőszer, amely akár 300-szor édesebb, mint a hagyományos cukor, ezért kis mennyiség is elég belőle. Fogyasztása cukorbetegeknek is ajánlott, mivel kiválóan tudja szabályozni a vércukorszint ingadozásait, valamint serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését.
- Nyírfacukor (xylit): Sokkal lassabban szívódik fel, mint a hagyományos cukor, ezért segít egyenletesen tartani a vércukorszintet. Szénhidráttartalma is jóval alacsonyabb a cukorénál .
- Agavé-szirup: , A Közép-Amerika és Mexikó környékéről származó növény szárából nyert, magas ásványianyag tartalmú, utóízmentes édes nedv.
Mindezekből látható, hogy a cukorbetegnek nem diétás élelmiszereket kell fogyasztaniuk, hanem a normális élelmiszerekből kell összeállítaniuk a napi étrendet. A diétás élemiszerek többsége arra alkalmas, hogy a cukorbetegek komfortérzetét növelje azáltal, hogy számukra is léteznek olyan édességek, amelyeket alkalomszerűen ők is megehetnek.
A továbbiakban szénhidrát táblázatot és mértékegység-táblázatot tanulmányozhatnak át a diéta gyakorlati alkalmazásának sikere érdekében.
Solymár, 2018. szeptember 2.
Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna
gyermekorvos, diabetológus
Az egyes étkezések szénhidrát-tartalma (orvos határozza meg)
Napi javasolt szénhidrát (g). |
110 |
140 |
160 |
180 |
200 |
Reggeli |
20 |
25 |
30 |
30 |
35 |
Tízórai |
10 |
15 |
15 |
20 |
20 |
Ebéd |
35 |
40 |
50 |
50 |
55 |
Uzsonna |
10 |
15 |
15 |
20 |
25 |
Vacsora |
25 |
30 |
35 |
40 |
45 |
Utóvacsora |
10 |
15 |
15 |
20 |
20 |
Néhány példa ami megfelel a fenti szénhidrát tartalmaknak
- 10 g szénhidrát: 2 dl tej vagy kefir, vagy natúr joghurt; 1 közepes őszibarack; 1 közepes kajszi; 1 nagy alma; 3 db Korpovit keksz
- 15 g szénhidrát: fél zsemle margarinnal 1 szelet sajttal; 1 nagy körte; 4 db mandarin; 2 narancs; 2 alma; 5 db Korpovit keksz; málnaturmix (2 dl tej,10dkg málna)
- 20 g szénhidrát: 2 dl kefír 3 db Korpovit keksszel; 1 szelet rozskenyér margarinnal; őszibarackturmix (2 dl tej,1 őszibarack)
- 25 g szénhidrát: 1 kifli sovány felvágottal; 1 kifli sajttal; 1 szelet rozsos kenyér margarinnal sajttal; 20 dkg franciasaláta majonéz helyett joghurttal készítve
- 30 g szénhidrát: 1 zsemle margarinnal sovány felvágottal vagy sajttal; paradicsomos burgonyasaláta (10közepes burgonya,3 közepes paradicsom); 3 dl tej 5 db Korpovit keksz; fél zsemle 3 dl natúrjogurttal vagy kefírrel
- 35 g szénhidrát: 2 dl kefír vagy joghurt 1 kiflivel; 3 dl tej 5 Korpovit keksz; 1 adag gombaleves zöldbabfőzelék párolt sertésszelet; 1 adag párolt zöldborsó; 1 adag meggyleves tökfőzelék sült csirkecomb
- 45 g szénhidrát: 1,5 zsemle sovány felvágottal vagy sajttal; 3 dl joghurt vagy kefír 1 zsemlével
Tápanyagtáblázat
forrás: http://www.macosz.hu/cukorbeteg-tapanyag.html
A tápanyagtartalmak 100 gramm vagy 100 ml mennyiségû élelmiszerre vonatkoznak, a külön jelölt darabos termékek kivételével. Minden élelmiszert tisztított, nyers állapotban kell lemérni!
|
kcal |
GI |
zsír |
szénhidrát |
|
Édességek |
|||||
Diétás étcsokoládék |
510 |
41 |
|
|
50 |
Diétás tejcsokoládé |
520 |
42 |
|
|
|
Csokoládépuding |
149 |
37 |
|
|
|
Diétás nápolyi |
500 |
|
|
|
60 |
Diétás aprósütemények |
500 |
64 |
|
|
60 |
Glukosweet, Glukogon |
390 |
|
|
|
99 |
Glukonett |
390 |
|
|
|
99 |
400 |
|
|
|
99 |
|
Babapiskóta |
400 |
46 |
|
|
78 |
Cukor |
400 |
68 |
|
|
100 |
Cukorkák |
370 |
|
|
|
97 |
Csokoládék |
570 |
|
|
|
55 |
Drazsék |
500 |
|
|
|
70 |
Étcsokoládék |
530 |
41 |
|
|
62 |
Fagylalt |
50 |
61 |
|
|
30 |
Gesztenye, mirelit |
225 |
|
|
|
54 |
Háztartási keksz |
390 |
59 |
|
|
78 |
Jégkrém |
160 |
|
|
|
28 |
Kakaópor |
440 |
|
|
|
42 |
Kalács |
400 |
|
|
|
65 |
Kétszersült |
405 |
|
|
|
80 |
Korpovit keksz |
20 |
|
|
|
3 |
Méz |
330 |
55 |
|
|
81 |
Nápolyi |
490 |
76 |
|
|
53 |
Pudingporok |
350 |
35 |
|
|
86 |
Ropi |
460 |
|
|
|
63 |
Sajtos tallér |
435 |
|
|
|
39 |
Gabonamagvak és őrlemények |
|||||
árpagyöngy |
357 |
25 |
9 |
1,4 |
75 |
búzacsíra |
349 |
75 |
25 |
8 |
42 |
búzadara |
349 |
|
9,4 |
1 |
74 |
búzakorpa |
322 |
|
15 |
5,5 |
51 |
búzaliszt |
375 |
|
12,3 |
1,3 |
76 |
durumliszt |
360 |
|
|
|
73 |
graham-liszt |
363 |
|
12 |
3 |
69 |
fánkpor |
360 |
|
|
|
70 |
hajdina |
343 |
24 |
9 |
3,3 |
70 |
keményít |
346 |
|
0,8 |
0 |
84 |
köles |
362 |
|
11 |
3,9 |
71 |
kukoricaliszt, dara |
355 |
|
|
|
70 |
müzli keverék, gyümölcsös |
310 |
|
|
|
63 |
müzlikeverék, magvas |
360 |
|
|
|
49 |
müzlikeverék, natúr |
320 |
|
|
|
64 |
rizs, fehér |
353 |
64 |
8 |
0,3 |
77 |
rizs, barna |
350 |
|
9 |
0,3 |
70 |
rizsliszt |
359 |
|
6,9 |
0,6 |
79 |
rozsliszt |
357 |
68 |
8,7 |
1,3 |
75 |
sárgaborsóliszt |
360 |
|
|
|
60 |
zabkorpa |
337 |
|
15,3 |
5,5 |
57 |
zabliszt |
390 |
|
|
|
65 |
zabpehely |
386 |
42 |
14,4 |
6,8 |
64 |
zsemlemorzsa |
351 |
|
10,2 |
0,9 |
73 |
Kenyerek, péksütemény |
|||||
Abonett, korpás (1 db) |
21 |
|
0,5 |
0,1 |
5 |
Alföldi kenyér |
250 |
|
|
|
55 |
barna kenyér |
243 |
|
8,5 |
0,8 |
50 |
briós |
170 |
|
|
|
|
cracottes 1 db |
30 |
|
|
|
5 |
fehér kenyér |
250 |
|
8,8 |
1,5 |
53 |
félbarna kenyér |
260 |
|
|
|
54 |
fonott kalács |
280 |
|
|
|
55 |
graham kenyér |
260 |
|
|
|
54 |
Hamlet (1 db) |
33 |
|
1,2 |
0,2 |
7 |
kifli (1 db) |
133 |
72 |
4,5 |
1,1 |
25 |
lenmagos kenyér |
260 |
|
|
|
50 |
pászka |
379 |
|
10 |
1,1 |
78 |
puffasztott rizs |
360 |
|
|
|
80 |
réteslap 1 csomag |
170 |
|
|
|
23 |
rozskenyér |
260 |
51 |
|
|
54 |
zsemle (1 db) |
151 |
|
5,1 |
0,4 |
30 |
Tészták |
|||||
durumtészta |
375 |
|
13 |
2 |
77 |
száraztészta |
392 |
|
15 |
3,4 |
73 |
száraztészta 4 tojásos |
380 |
|
|
|
72 |
Friss zöldség-és főzelékfélék |
|||||
articsóka |
22 |
1 |
2,4 |
0,1 |
3 |
brokkoli |
24 |
1 |
3,3 |
0,2 |
2 |
burgonya |
94 |
85 |
2,5 |
0,2 |
20 |
céklarépa (főtt) |
31 |
80 |
1,3 |
0,1 |
6 |
cikória |
17 |
|
1,3 |
0,2 |
2 |
cukkíni |
32 |
1 |
1,5 |
0,4 |
5 |
édesköménygumó |
16 |
|
0,3 |
2 |
|
fejeskáposzta |
32 |
1 |
1,6 |
0,2 |
6 |
fejes saláta |
17 |
1 |
1,4 |
0,3 |
2 |
fejtett bab |
167 |
32 |
10,8 |
0,4 |
29 |
fokhagyma |
137 |
|
6,8 |
0,1 |
26 |
gomba (csiperke) |
40 |
1 |
5,9 |
0,2 |
3 |
gomba (laska) |
39 |
1 |
1,9 |
0,7 |
6 |
karalábé |
39 |
1 |
2,1 |
0,2 |
7 |
karfiol |
30 |
1 |
2,4 |
0,4 |
4 |
kelbimbó |
51 |
1 |
4,9 |
0,6 |
6 |
kelkáposzta |
35 |
1 |
3,6 |
0,3 |
4 |
kínai kel |
16 |
1 |
1,2 |
0,3 |
2 |
kukorica |
131 |
60 |
4,7 |
1,6 |
24 |
lilahagyma |
40 |
|
1,2 |
0,1 |
8 |
mángold |
24 |
|
2,1 |
0,3 |
3 |
padlizsán |
27 |
1 |
1,3 |
0,2 |
5 |
paradicsom |
23 |
1 |
1 |
0,2 |
4 |
paraj |
20 |
|
2,3 |
0,3 |
2 |
patisszon |
31 |
|
1,2 |
0,1 |
6 |
petrezselyemgyökér |
30 |
|
1,2 |
0,1 |
6 |
póréhagyma |
38 |
1 |
2,2 |
0,3 |
6 |
pritaminpaprika |
55 |
|
0,8 |
9 |
|
rebarbara |
17 |
|
0,6 |
0,1 |
3 |
retek |
15 |
1 |
1,2 |
0,1 |
2 |
sárgarépa (nyers) |
40 |
49 |
1,2 |
0,2 |
8 |
sárgarépa (párolt) |
24 |
31 |
|
|
|
sóska |
24 |
|
2,4 |
0,5 |
2 |
spárga |
17 |
|
2 |
0,1 |
2 |
sütőtök |
80 |
75 |
1,5 |
0,6 |
16 |
tök, főző |
31 |
1 |
1,1 |
0,1 |
6 |
uborka |
12 |
1 |
1 |
0,1 |
2 |
vörös káposzta |
32 |
1 |
1,7 |
0,2 |
6 |
vöröshagyma |
40 |
0 |
1,2 |
0,1 |
8 |
zellergumó |
29 |
0 |
1,4 |
0,3 |
5 |
zöldbab |
41 |
1 |
2,6 |
0,3 |
7 |
zöldborsó |
90 |
35 |
7 |
0,4 |
14 |
zöldpaprika |
20 |
1 |
1,2 |
0,3 |
3 |
Zöldség- és főzelékkészítmények |
|||||
csemegeuborka |
14 |
|
0,6 |
0,1 |
3 |
kovászos uborka |
13 |
|
0,7 |
0,2 |
2 |
olajbogyó |
231 |
|
0,2 |
21,9 |
6 |
savanyított káposzta |
20 |
1 |
1,1 |
0,2 |
3 |
sűrített paradicsom |
111 |
|
5 |
1 |
20 |
Hüvelyesek és -készítmények |
|||||
csicseriborsó |
308 |
|
19,8 |
3,4 |
49 |
lencse |
342 |
26 |
26 |
1,9 |
53 |
sárgaborsó |
321 |
|
21,7 |
1,5 |
53 |
szárazbab |
338 |
|
22,3 |
1 |
58 |
szójagranulátum, kocka |
451 |
|
45 |
20,6 |
18 |
tofu |
84 |
1 |
12 |
4 |
9 |
Konzervek |
|||||
Céklakonzerv |
60 |
|
|
|
14 |
Csalamádé konzerv |
45 |
|
|
|
9 |
Ecetes paprika |
20 |
|
|
|
4 |
Ecetes torma |
135 |
|
|
|
31 |
Ecetes uborka |
15 |
|
|
|
2 |
Lecsókonzerv |
45 |
|
|
|
9 |
Vágott savanyúság |
15 |
|
|
|
2 |
Friss gyümölcsök |
|||||
alma |
31 |
38 |
0,4 |
0,4 |
7 |
alma aszalt |
250 |
29 |
|
|
55 |
ananász |
53 |
66 |
0,4 |
0,7 |
12 |
avokádó |
228 |
1 |
1,9 |
23,5 |
2 |
áfonya, vörös |
35 |
|
0,3 |
0,5 |
7 |
banán |
105 |
52 |
1,3 |
0,1 |
24 |
birs |
10 |
|
0,6 |
0,9 |
9 |
citrom |
27 |
|
0,4 |
5,8 |
2 |
cseresznye |
63 |
22 |
0,8 |
0,7 |
14 |
csipkebogyó |
50 |
|
|
|
8 |
datolya |
280 |
103 |
|
|
66 |
egres |
39 |
|
0,6 |
1,4 |
8 |
eper |
35 |
40 |
0,9 |
0,6 |
7 |
eper (fa) |
50 |
|
|
|
11 |
füge |
64 |
|
1 |
0,3 |
15 |
füge szárított |
245 |
61 |
|
|
54 |
görögdinnye |
29 |
31 |
0,5 |
0,2 |
7 |
grapefruit |
36 |
25 |
0,5 |
1,6 |
7 |
kajszibarack (friss) |
48 |
57 |
0,9 |
0,6 |
10 |
kivi |
52 |
49 |
1 |
0,6 |
11 |
kókusz, friss |
401 |
|
3,9 |
37 |
10 |
kókusz reszelék |
700 |
|
|
|
30 |
körte |
52 |
45 |
0,4 |
0,3 |
12 |
málna |
29 |
|
1,2 |
0,8 |
5 |
mandarin |
45 |
|
0,7 |
0,8 |
10 |
mangó |
56 |
51 |
0,5 |
0,2 |
13 |
meggy |
52 |
22 |
0,8 |
1,4 |
11 |
narancs |
41 |
42 |
0,6 |
1,5 |
8 |
naspolya |
55 |
|
0,6 |
1,1 |
12 |
nektarin |
49 |
|
0,4 |
0,5 |
11 |
őszibarack |
41 |
40 |
0,7 |
0,3 |
9 |
papaja |
32 |
53 |
0,5 |
0,1 |
8 |
ribizli |
34 |
|
0,6 |
1,2 |
7 |
sárgabarack |
45 |
57 |
|
|
10 |
sárgadinnye |
40 |
65 |
0,3 |
0,1 |
10 |
szeder |
33 |
|
0,8 |
1,8 |
6 |
szilva |
58 |
34 |
0,7 |
0,5 |
14 |
szőlő |
78 |
53 |
0,6 |
0,5 |
18 |
aszalt szilva |
268 |
29 |
2,3 |
2 |
62 |
mazsola |
293 |
64 |
2,4 |
6,7 |
65 |
Alma aszalt |
1050 |
|
250 |
|
55 |
Csipkebogyó |
210 |
|
50 |
|
8 |
Datolya |
1165 |
103 |
280 |
|
66 |
Eper (fa) |
210 |
|
50 |
|
11 |
Füge szárított |
1025 |
61 |
245 |
|
54 |
Kókuszreszelék |
2880 |
65 |
700 |
|
30 |
Ribizli fekete |
190 |
|
45 |
|
9 |
Sárgabarack |
190 |
57 |
45 |
|
10 |
Zöldringló |
250 |
|
60 |
|
13 |
Gyümölcskészítmények |
|||||
Befőttek |
80 |
|
|
|
20 |
Dzsemek |
250 |
|
|
|
62 |
Citromlé Olympos |
25 |
|
|
|
4 |
Diétás befőttek |
50 |
|
|
|
8 |
Diétás dzsemek |
185 |
|
|
|
27 |
Diétás Garden gyüm. levek |
20 |
|
|
|
7 |
Diétás szörpök |
7 |
|
|
|
1 |
Diviróma szörp |
190 |
|
|
|
47 |
Gyümölcsszörpök |
270 |
|
|
|
66 |
Paradicsomlé natúr |
30 |
|
|
|
6 |
Rostos gyümölcslé |
60 |
|
|
|
14 |
Szűrt gyümölcslé |
60 |
|
|
|
14 |
100 % gyümölcslé |
80 |
|
|
|
16 |
BB, Top-Joy Sunclub light gyümölcslé |
20 |
|
|
|
3 |
Diófélék, olajos magvak |
|||||
dió |
654 |
|
18,6 |
57 |
12 |
gesztenye, friss |
167 |
|
4,8 |
1,5 |
33 |
kesudió |
596 |
22 |
18 |
42 |
32 |
lenmag |
566 |
|
20,8 |
50,4 |
6 |
mák |
537 |
|
20,5 |
38,2 |
24 |
mandula |
626 |
14 |
27,6 |
52,2 |
7 |
mogyoró |
609 |
|
26,7 |
47,2 |
15 |
napraforgómag |
590 |
|
18,7 |
47,5 |
17 |
paradió |
709 |
|
14 |
66,9 |
7 |
pisztácia |
650 |
|
22,3 |
54 |
14 |
pörkölt kávé |
1175 |
|
|
|
2 |
szezámmag |
566 |
|
20,8 |
50,4 |
6 |
tökmag |
623 |
|
33,9 |
50,5 |
4 |
Tej, tejtermékek |
|||||
gyümölcsjoghurt diabetikus (átlag) |
52 |
|
4,5 |
0,1 |
8 |
gyümölcsjoghurt |
70 |
|
|
|
11 |
0 % joghurt |
45 |
31 |
|
|
6 |
író |
35 |
|
|
|
4 |
juhtej |
110 |
|
|
|
5 |
juhtúró |
283 |
|
18,2 |
21,1 |
3 |
kefir, joghurt |
34 |
20 |
3,4 |
0,1 |
5 |
tej 0,1 % |
30 |
|
|
|
5 |
tej 1,5 % |
50 |
|
3,4 |
1,5 |
5 |
tej 2,8 % |
62 |
|
3,4 |
2,8 |
5 |
tej 3,6 % |
70 |
|
|
|
5 |
tejföl 12% |
142 |
|
3,4 |
12 |
4 |
tejföl 20 % |
216 |
|
3,3 |
20 |
4 |
tejpor sovány |
370 |
|
|
|
5 |
tejpor zsíros |
500 |
|
|
|
37 |
tejsűrítmény cukrozott |
330 |
|
|
|
55 |
tejszín |
302 |
|
2,6 |
30 |
3 |
tejszín kávéba |
170 |
|
|
|
5 |
túró, félzsíros |
147 |
|
16,2 |
7 |
3 |
túró körített |
170 |
|
|
|
4 |
túró rudi |
85 |
|
|
|
8 |
túró, sovány |
78 |
|
14 |
0,5 |
3 |
Sajtok |
|||||
Anikó sajt |
340 |
|
|
|
2 |
Boci tubusos |
280 |
0 |
|
|
1 |
Camembert |
308 |
0 |
21,5 |
23 |
1 |
Camping sajt |
321 |
0 |
16,5 |
26,4 |
2 |
Feta sajt |
252 |
0 |
13,4 |
20,6 |
1 |
Göcseji |
300 |
0 |
|
|
1 |
Hóvirág |
300 |
0 |
|
|
1 |
Karaván sajt |
353 |
0 |
22,3 |
27,3 |
2 |
Kocka sajt 1 db |
80 |
0 |
|
|
1 |
Köményes sajt |
225 |
0 |
30,5 |
10 |
2 |
Mackó sajt 1 db (33 g) |
103 |
0 |
5,6 |
8,3 |
1 |
Márványsajt |
366 |
0 |
20 |
29,7 |
2 |
Mascarpone |
459 |
0 |
4,6 |
47,5 |
2 |
Mozzarella |
53 |
0 |
18 |
17 |
1 |
Óvári, sport |
290 |
0 |
|
|
2 |
Parmezán sajt |
385 |
0 |
26,8 |
28,9 |
2 |
Tejszínes krémsajt |
260 |
0 |
|
|
3 |
Tenkes sajt |
273 |
0 |
27,8 |
16,3 |
2 |
Tolnai sajt |
140 |
0 |
|
|
1 |
Trappista sajt |
381 |
0 |
27,7 |
28,1 |
2 |
Túra sajt |
190 |
0 |
|
|
2 |
Friss húsok |
|||||
bárányhús |
200 |
0 |
19,7 |
12,7 |
0 |
birkahús |
305 |
0 |
|
|
0 |
borjúhús |
123 |
0 |
19,5 |
4,5 |
0 |
csirkecomb |
136 |
0 |
20,9 |
5,2 |
0 |
csirkemáj |
128 |
0 |
20 |
3,7 |
3 |
csirkemell |
112 |
0 |
24,7 |
1 |
0 |
fácánhús |
110 |
0 |
|
|
0 |
galamb |
130 |
0 |
19,6 |
5 |
1 |
kacsa, pecsenye |
191 |
0 |
19 |
12 |
0 |
kagyló |
82 |
0 |
9 |
2 |
6 |
libacomb |
203 |
0 |
18,5 |
13,6 |
0 |
libahús |
200 |
0 |
|
|
0 |
libamáj |
467 |
0 |
22,1 |
40,2 |
0 |
marhahús, sovány |
231 |
0 |
15 |
18 |
0 |
marhahús zsíros |
256 |
0 |
|
|
0 |
marhamáj |
140 |
0 |
|
|
3 |
nyúlhús, házi |
162 |
0 |
21 |
8 |
0 |
nyúlhús, vad |
106 |
0 |
23 |
1,1 |
0 |
pacal |
165 |
0 |
|
|
0 |
pulykacomb |
174 |
0 |
20,5 |
9,5 |
0 |
pulykamell |
105 |
0 |
24,1 |
1 |
0 |
rák |
77 |
0 |
14,9 |
0,8 |
2 |
sertéscomb |
163 |
0 |
21 |
8,1 |
0 |
sertéshús kövér |
390 |
0 |
|
|
0 |
sertéshús sovány |
150 |
0 |
|
|
0 |
sertéskaraj |
163 |
0 |
21 |
8,1 |
0 |
sertésmáj |
139 |
0 |
19,5 |
5,3 |
2 |
szűzpecsenye |
163 |
0 |
21 |
8,1 |
0 |
tyúkhús |
140 |
0 |
19 |
6,5 |
0 |
velő |
850 |
0 |
|
|
0 |
Húskészítmények |
|||||
csabai kolbász |
460 |
0 |
|
|
0 |
debreceni kolbász |
280 |
0 |
|
|
0 |
disznósajt |
323 |
0 |
14,5 |
28,3 |
0 |
farmer kolbász |
575 |
0 |
|
|
0 |
füstölt, főtt tarja |
203 |
0 |
15 |
15 |
0 |
füstölt sonka |
370 |
0 |
|
|
0 |
gépsonka |
160 |
0 |
22,6 |
7,1 |
0 |
Globus húskrém 65 g |
120 |
0 |
|
|
0 |
gyulai kolbász |
390 |
0 |
|
|
0 |
kenőmájas |
324 |
0 |
15,9 |
27,7 |
0 |
lecsókolbász |
270 |
0 |
|
|
0 |
löncshús |
260 |
0 |
|
|
2 |
májas hurka |
307 |
0 |
14 |
23 |
9 |
májkrém |
280 |
0 |
|
|
5 |
nyári szalámi |
290 |
0 |
|
|
0 |
olasz felvágott |
330 |
0 |
|
|
0 |
paprikás szalámi |
508 |
0 |
19,6 |
45,8 |
0 |
párizsi,krinolin, szafaládé |
210 |
0 |
11,9 |
18,2 |
0 |
pulykafelvágott |
155 |
0 |
|
|
0 |
szárazkolbász |
370 |
0 |
|
|
0 |
szárnyasfelvágott |
225 |
0 |
|
|
0 |
véres hurka |
301 |
0 |
13,1 |
23 |
8 |
tavaszifelvágott |
180 |
0 |
|
|
0 |
téliszalámi |
520 |
0 |
|
|
0 |
turistaszalámi |
440 |
0 |
|
|
0 |
vadász |
240 |
0 |
|
|
0 |
virsli |
238 |
0 |
12,5 |
20 |
0 |
veronai |
280 |
0 |
|
|
0 |
zalahús |
200 |
0 |
|
|
0 |
Zalai felvágott |
253 |
0 |
15,6 |
19,9 |
0 |
Halak és halkészítmények |
|||||
busa |
94 |
0 |
18 |
1,9 |
1 |
csuka harcsa |
80 |
0 |
|
|
0 |
fogas |
86 |
0 |
19 |
0,8 |
0 |
harcsa |
80 |
0 |
17,5 |
0,8 |
0 |
heck |
89 |
0 |
20,2 |
0,9 |
0 |
lazac |
213 |
0 |
20 |
14 |
0 |
makréla |
180 |
0 |
|
|
0 |
olajos hal |
370 |
0 |
|
|
0 |
ponty |
101 |
0 |
16 |
4 |
0 |
tonhal |
89 |
0 |
19,4 |
0,5 |
1 |
tőkehal |
89 |
0 |
19,4 |
0,5 |
1 |
Tojás |
|||||
tojás (1 db) |
68 |
|
5,4 |
4,8 |
0 |
Zsiradékok |
|||||
angolszalonna |
501 |
|
16,8 |
46,5 |
0 |
császárhús főtt |
646 |
|
10 |
65 |
0 |
Delma Light |
370 |
|
|
|
0 |
étolaj |
928 |
|
0 |
99,8 |
0 |
Flóra margarin |
860 |
|
|
|
0 |
füstölt szalonna |
731 |
|
9 |
73 |
0 |
kolozsvári szalonna |
642 |
|
18,1 |
61,1 |
0 |
Libazsír |
815 |
|
|
|
0 |
margarin |
737 |
|
0,3 |
79 |
0 |
margarin light |
371 |
|
0 |
40 |
0 |
Party vajkrém |
645 |
|
|
|
0 |
Ráma, Liga margarin |
760 |
|
|
|
0 |
sertészsír |
927 |
|
0,1 |
99,7 |
0 |
teavaj |
746 |
|
0,4 |
80 |
0 |
tepertő |
823 |
|
12,1 |
83,2 |
0 |
Ízesítők |
|||||
élesztő |
105 |
|
|
|
10 |
ketchup |
105 |
|
|
|
24 |
majonéz |
604 |
|
3,5 |
62,9 |
1 |
mustár |
94 |
|
5,1 |
6,2 |
4 |
zselatin |
370 |
|
|
|
0 |
Alkoholok |
|
|
|
|
|
Cabinet brandi |
240 |
|
|
|
1 |
csemegebor |
160 |
|
|
|
17 |
fehérbor, száraz |
62 |
|
0 |
0 |
4 |
pezsgő édes |
80 |
|
|
|
5 |
pezsgő, száraz |
21 |
|
0 |
0 |
3 |
sör, alkoholmentes |
20 |
|
|
|
5 |
sör, diétás |
30 |
|
|
|
1 |
sör, nektár |
45 |
|
|
|
10 |
sör, világos |
10 |
|
0 |
0 |
5 |
vörösbor, száraz |
63 |
|
0 |
0 |
4 |
Üdítőitalok |
|||||
Arola |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
Canada Dry |
50 |
|
|
|
10 |
Coca-Cola, Pepsi Cola, 7Up, Fanta |
45 |
|
|
|
11 |
Dia Sap Italpor |
20 |
|
|
|
0 |
Deit |
0 |
|
0 |
0 |
0 |
Pepsi Light, Coca-Cola light |
0 |
|
0 |
0 |
0 |