Lázcsillapítás csecsemő- és gyermekkorban

A láz

A láz nem a betegség oka, hanem annak a tünete és a szervezet öngyógyító folyamatának része. Egy bizonyos mértékig hasznos, ezért nem is javasolt azonnal csillapítani. Majdhogynem azt mondhatjuk az esetek nagy részében nem is lázat akarunk csillapítani, hanem a vele járó rossz közérzetet szeretnénk javítani és a nyűgösséget, a potenciális fájdalmat csökkenteni.

A láz ritkán ér el olyan mértéket, hogy a szervezetet közvetlenül károsítsa. Többnyire ártalmatlan jelenség. A láz mértéke vagy tartóssága legtöbbször önmagában nem alkalmas a gyermek állapota súlyosságának megítélésében.

Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha:

 • tartósan fennálló, 3 napnál hosszabb, visszatérő, vagy egyszeri kiugróan magas lázat észlelünk
 • 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő lázas állapota esetén
 • ha a gyermek állapota fokozatosan romlik vagy újabb és szokatlan tünetek jelentkeznek
 • bőrvérzés, tarkótáji fájdalom, fülfájás vagy nehézlégzés észlelésénél
 • ha a gyermek görcsöl
 • ha aluszékony vagy nem ébreszthető

Orvoshoz fordulás előtt az alábbiak szerint meg kell kezdeni a lázcsillapítást! A lázcsillapítás megkezdése után szükséges felkeresni a gyermekorvost. A lázcsillapítás szülői feladat és a „csak” lázas gyermek nem igényel ügyeleti vagy sürgősségi ellátást.

Lázmérés

1 éves korig végbélben ajánlott:

36,5-37,5 C: normál testhőmérséklet

37,5-38,5 C: hőemelkedés

38,5-39,5 C: mérsékelt láz

39,5-41 C: magas láz

41 C felett: igen magas láz

Jól használhatóak a flexibilis végű digitális lázmérők krémmel síkosítva. A fül-, a homlokhőmérő és a cumihőmérő pontossága jelentősen alulmúlja az előbbit ebben az életkorban.

Kb. 1 éves kor után hónaljban is lehet mérni:

36-37 C: normál testhőmérséklet

37-38 C: hőemelkedés

38-39 C: mérsékelt láz

39-40,5 C: magas láz

40,5 C felett: igen magas láz

Lázcsillapítás

 

Célja: a tartósan magas testhőmérséklet csökkentése, a kísérő tünetek enyhítése, a szövődmények megelőzése.

1./ Gyógyszeres lázcsillapítás

A legkisebbeknél, csecsemőkorban a kúp, míg nagyobbaknál a szirup javasolt. Természetesen, ha hasmenés van, akkor a kúp, hányás esetén a szirup nem hatásos. Ha pl. a sziruptól van hasmenése a gyermeknek, akkor próbálkozhatunk egy másmilyen ízesítésű sziruppal (pl a málnás helyett narancsossal) vagy kúppal. A kúpot melegítsük meg kicsit ujjbegyünkkel és síkosítsuk krémmel mielőtt bedugjuk a végbélbe, majd kis időre fogjuk össze a farpofákat, nehogy kinyomja a csecsemő a kúpot.

 

 

Lázcsillapító gyógyszerek

A gyermekeknél a paracetamol,az ibuprofen, az aminofenazon (és esetleg a diclofenac) tartalmú lázcsillapítók jönnek számításba. Kalmopyrint, Aszpirint nem lehet adni gyermekkorban! Egyszerre nem adható kétféle lázcsillapító és nagyon figyelni kell a túladagolásra, hiszen különböző nevű készítmények tartalmazhatnak ugyanazon hatóanyagot! A lázcsillapító hatása a beadás után kb. 1,5 óra múlva kezdődik.  Ha 2-3 óra múlva sem segített a beadott gyógyszer, akkor kivételesen beadható egy más hatóanyagú is. Fontos a betegtájékoztató megfelelő áttanulmányozása, hogy megfelelő adagban használjuk a lázcsillapítót. Soha ne adjon kisebb adagot (pl. fél adagot mondjuk kisebb láz esetén) az előírtnál és lehetőség szerint ne váltogassuk a különböző lázcsillapító készítményeket!

Paracetamol (pl. Panadol és Rubophen szirupés tabletta, Mexalen végbélkúp). Hatékony fájdalom- és lázcsillapító, de minimális a gyulladásgátló hatása és hatása viszonylag rövid ideig tart. Kis dózisban nem károsítja a gyomornyálkahártyát.  Túladagolása májkárosodást okozhat. A paracetamolt artalmú gyógykészítmények  növelhetik az asztma kialakulását gyermekeknél. Folyamatosan 3 napnál tovább nem alkalmazhatóak.

Ibuprofen (pl. Algoflex Baby, Nurofen, Brufen). Gyulladás és fájdalomcsillapító és tartós lázcsillapító hatással is bír. Mellékhatásai közül a gyomorpanaszok tekinthetők a leggyakoribbnak.

Aminofenazon típusú gyógyszerek (Germicid-C, Antypyretikus kúp, Noraminophenazon kúp, Flamborin csepp, Algopyrin tabletta).  Csak receptre kaphatók, a kúpokat hűtőben kell tárolni. Ennek a hatóanyagnak a legerősebb a hatása felsorolt szerek közül. Mellékhatásként ritkán agranulocytosist okozhat, ezért néhány országban nincsen fogalomban. 3 hónapos kor alatt csak ezek a típusú lázcsillapítók adhatók. A gyermek testsúlya és életkora szerint kell változtatni a kúpot, pl. 1 éves kor felett vagy 10 kg-nál súlyosabb gyermek esetében az újszülött korban felírt Germicid-C kúp szinte már hatástalan.

Germicid-C kúp adagolása: 5 kg alatt fél kúp, 5-10 kg között 1kúp adható, amely 4-6 óra múlva ismételhető.

Diclofenac (Cataflam).  Elsősorban gyulladás és fájdalomcsillapító hatása miatt alkalmazzuk. Láz fennállása önmagában nem indikáció a használatára.

2./ Fizikális lázcsillapítás (hűtés)

A fizikális lázcsillapítás a hőelvonás fizikai jelenségén alapszik. A hőelvonásra épülő módszereknek két válfaja ismert. Magas láz esetén gyógyszeres lázcsillapítással együtt, az alábbi módon, csak nagyon kíméletesen alkalmazva hatásos lehet. Alkalmazása megkíméli a szervezetet a gyógyszerek sokszor fölöslegesen gyakori adásától is. A hozzájuk kapcsolódó rossz élmények miatt alkalmazásuk manapság egyre inkább háttérbe szorul.

Hűtőborogatás (priznic): egy lepedőt, vagy textilpelenkát langyos, állott vízzel átnedvesítünk, s azzal a beteg egész testét (nyaktól lefelé) becsavarjuk. A csak csuklóra, bokára helyezett borogatás hatástalan!! Amint a borogatás átmelegszik, cseréljük le! Ezt a műveletet 2-3 alkalommal érdemes elvégezni. A hűtőborogatást követően vékony, jól szellőző pamutruhát adjunk a gyermekre és csak könnyű, vékony takaróval takarjuk be, hogy ne akadályozzuk a test hő leadását.

Hűtőfürdő: Engedjünk a kádba fürdővizet, amelynek hőmérséklete megegyezik a lázas beteg testhőmérsékletével. Ültessük bele a gyermeket, a víz a mellkasáig érjen! Hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsük le a fürdővizet minimum 31°C-ra, és a langyos vízzel locsolgassuk a gyermek egész testét. A gyermek kb. 8-10 percig ebben a vízben tartózkodjék Ezt követően törüljük szárazra, és az előbb leírtakhoz hasonlóan adjunk rá pamut ruhát, de ne takarjuk be vastag takarókkal.

3./ Egyéb tennivalók és általános jó tanácsok

- Folyadékpótlás: minden fok 12%-kal növeli a gyermek folyadékigényét.

- Csökkenteni kell a lázas betegnél a nagy kalóriatartalmú és nehezen emészthető táplálékok felvételét és növelni a könnyen felszívódó szénhidrátok arányát. A tejes ételeket ne erőltessük.

 

Általános jó tanácsok

 1. ITATÁS / SZOPTATÁS !!
 2. Figyelni kell az aggasztó jeleket megjelenését (kiszáradás, egyebek-lásd fent).
 3. Ne menjen közösségbe, sétálni, lehetőleg ágynyugalomban legyen.
 4. Ne öltöztessük túl/alul. Laza, könnyű ruhában legyen, nem kell túlzottan betakarni.
 5. Ne alkalmazzunk hideg/jeges fürdőt/lepedőbe csavarást!
 6. Ismeretlen eredetű láznál ne adjon antibiotikumot orvosi tanács nélkül, mert ez a vírusos fertőzések ellen különben sem hatásos. Az antibiotikum nem lázcsillapító, és ez megfordítva is igaz: az antibiotikum kezelés szükség esetén nem nélkülözi a lázcsillapítást.

 

Mindenkinek jó egészséget kívánok!                                                            Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna