Krupp (gégegyulladás)

Krupp (gégegyulladás)

Meghatározás, ok

A krupp, vagy gégegyulladás (orvosi nevén laringitisz szubglottika) egy felső légúti vírusfertőzés következtében kialakuló gégegyulladás, amely a hangszalagok körüli gégeterületet érinti. A gége gyulladásakor a légutak kiszáradnak, a nyálkahártya megduzzad, ezáltal a légutak szabad átjárhatósága a levegő számára csökken. A gége gyermekkorban anatómiailag sokkal szűkebb, mint felnőttkorban, és amíg a felnőttek csak berekednek, addig a gyermekeknél sokkal súlyosabb tünetek alakulhatnak ki.

Tünetek

Rekedtség, jellegzetes ugató köhögés, húzó belégzési hang, belégzési nehezítettség hívja fel a krupp-ra a figyelmet (Darth Vader-es légzés). A köhögés és a nehézlégzés jellemzően a legváratlanabbul, az éjszaka közepén jelentkezik. Előfordulhat, hogy a krupp-os tünetek jelentkezése előtt 1-3 napig enyhe nátha tünetei is észlelhetők a gyermeken. Súlyos esetben a légzési elégtelenség miatt orrszárnyi légzés, bordaközi behúzódás, szegycsont feletti behúzódás és a bőr kékes elszíneződése (cianózis) alakulhat ki.

Súlyossági fokozatai és kezelése

1./ Enyhe esetben a tüneteket csak síráskor észleljük, nyugalmi állapotban nehézlégzés nincs.

Teendők: hűvös, párás levegő segíthet. Vigyük nyitott ablakhoz a gyermeket, de még jobb, ha kivisszük levegőre. Ha van otthonporlasztó készülékünk (inhalátor), akkor Salvus vízzel inhaláljunk. Nyugtassuk meg a gyermeket és adjunk neki kortyokban folyadékot inni.

2./ Középsúlyos esetben, ha nyugalomban is észlelünk nehézlégzést (stridoros légzést), akkor minél hamarabb orvosi vizsgálat szükséges háziorvosnál vagy ügyeleten. Addig is hideg párásítás, hűvös levegő, megnyugtatás, óvatos itatás javasolt. Ha volt már a gyermeknek kruppos nehézlégzése, és van otthon szteroidos végbélkúp (Rectodelt, Prednisolon), akkor azt mindenképpen adjuk be! Kis csecsemő vagy a gyermek első kruppos nehézlégzése esetén szintén haladéktanul forduljunk orvoshoz.

3./ Súlyos esetben, ha a gyermek bőre szürkés-lila vagy nagyon sápadt, aluszékony, nyögve veszi a levegőt vagy nagyon szapora a légzése, akkor azonnal mentő hívása

szükséges. A mentő megérkezéséig alkalmazzuk az 1-2. pontban leírt teendőket (hideg párásítás, hűvös levegő, nyugtatás és -ha van otthon, akkor- szteroidos kúp adása javasolt).

Megelőzés

Őszi-téli időszakban a vírusfertőzések megelőzésének érdekében kerüljük a zsúfolt helyeket (pl. bevásárlóközpont, játszóház), tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn, öltözködjünk rétegesen, mossunk gyakran kezet, arcot, járjunk sókamrába.

Nagy szolgálatot tesz egy porlasztó készülék (inhalátor) beszerzése, amellyel megelőzhetjük illetve már a bevezető, náthás szakaszban kezelni tudjuk a légúti fertőzést és megelőzhetjük vele az állapot romlását. A porlasztó készülék gyógyászati segédeszköz boltban és műszaki boltban 10-20.000 Ft-os áron kapható, krupp vagy asztma fennállása esetén bronchológus szakorvos támogatással receptre felírhatja.

Ne fűtsük túl a lakást és párásítsunk. A hálószobában legyen 20 C fok alatt a hőmérséklet.

Kimenetel

Három-öt éves kor felett szerencsére a légzőrendszerben a porc annyira megerősödik – kivéve egyes légúti fejlődési rendellenességekben -, hogy a betegség már nem jelent ilyen veszélyt gyermekünkre, egyre ritkábbá és kevésbé súlyossá válnak a kruppos rosszullétek.

 

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos